De revolutie genaamd “kunstmatige intelligentie”

AI Role Prompting

Wie ben ik? Verbeter de output van ChatGPT door te vertellen vanuit welke  rol het systeem moet redeneren.

Role Prompting, een kwestie van perspectieven

AI Role prompting is een techniek die wordt gebruikt om AI-modellen zoals ChatGPT te begeleiden bij het geven van specifieke soorten antwoorden. Het idee erachter is dat je als gebruiker aangeeft vanuit welk perspectief je een antwoord wilt ontvangen. Door een specifieke “rol” aan te geven, kan het AI-systeem zijn (of haar??) reactie aanpassen om beter aan je verwachtingen te voldoen.

Download hier 250 Role Prompts!

role prompting

Wie is de expert….

Bijvoorbeeld, als je wilt dat het AI-Systeem antwoord geeft als een chef-kok, kun je me vragen om “te antwoorden als een chef-kok”. Op die manier zal het AI systeem zijn reactie modelleren op basis van wat een chef-kok zou zeggen.

Dit concept van AI Role prompting helpt gebruikers om gerichte en gepersonaliseerde antwoorden te krijgen, afgestemd op het gewenste perspectief of de rol die ze willen verkennen. Het maakt interactie met AI-modellen zoals ChatGPT boeiender en nuttiger, omdat ze dan kunnen reageren vanuit verschillende invalshoeken en contexten.

Kortom, AI Role prompting is een manier om het AI-model, te instrueren hoe te antwoorden vanuit een specifieke rol of perspectief, zodat het systeem zijn reactie kan afstemmen op jouw behoeften en verwachtingen.

Oefening - Ga naar ChatGPT en voer de volgende rol prompt eens in....

Voer beide Prompts eens in… de eerste prompt is zonder “rol” en de tweede heeft een goed gedefinieerde “rol”. Zie jij verschil in de output?

Schrijf een korte beschrijving van het schilderij “de aardappeleters”

Prompt 2, dit maal met een duidelijke rol.

Je bent een kunsthistoricus, een autoriteit op het gebied van Van Gogh. Schrijf een kundige doch korte beschrijving van het schilderij, “de aardappeleters”.

Wat zijn je bevindingen? Zijn de verschillen duidelijk, en zo ja in welke zin dan? Je ziet in ieder geval dat het toekennen van een rol de output aardig zal beinvloeden.

Voor de liefhebber, nog een opdracht!

Bekijk ook een kritisch het onderstaande filmpje. Het is duidelijk dat ChatGPT nog niet echt een goede “smaak”heeft. Valt jou trouwens nog iets op als het gaat om zijn ingevoerde prompts? Zouden die beter kunnen? En zou dit dan ook een betere output produceren?

Share This
/** * Adding a color picker to your form * * @link https://wpforms.com/developers/how-to-add-a-color-picker-to-your-form/ */ function wpf_dev_color_picker_field() { ?>