Cursus Prompt Engineering deel 1

AI Prompt engineering 

 Prompt, prompting, prompt engineering, prompt opdracht…. het gaat met name om het stellen van de juiste vragen aan het AI-systeem (zoals ChatGPT,Google Bard e.d.). Goede vragen leiden immers tot goede antwoorden. Wij nodigen je graag uit deze gratis prompt engineering cursus te volgen. Dit is deel 1, de basisbeginselen van prompt engineering. 

AI Prompting, een gratis online-introductie cursus!

In principe begint ieder gedrag met een prompt. In de online marketing is prompting big business. Op iedere serieuze website, advertentie, social media post zijn wel prompts te vinden. Het rode bolletje op de smartphone is ook een prompt, het geeft immers aan dat jij iets moet doen, bijvoorbeeld je WhatsApp even checken….. Hint… vergeet je straks niet in te schrijven op onze nieuwsbrief he?  

Volgens chatGPT is de kern van AI Prompt Engineering “Het creëren en optimaliseren van geschikte en relevante schrijfopdrachten voor AI-modellen om nauwkeurige en betekenisvolle antwoorden te genereren”

Prompting in de psychologie

Het woord “Prompting” bestond al voor de opkomst van AI. Het is afkomstig uit de gedragspsychologie. Daarbij wordt prompting gezien als een methode waarbij extra signalen of hints worden gebruikt om bepaald gedrag uit te lokken en vervolgens positief te belonen.

Deze techniek wordt zowel bij mensen als dieren gebruikt om hen te helpen leren. Er is geen goede Nederlandse vertaling voor het woord “prompting”, dus wordt meestal de Engelse term gebruikt. Soms wordt er ook gesproken van “prompten”.

Er zijn verschillende soorten prompting die worden onderscheiden. Hier zijn een paar voorbeelden:

Verbale prompts: Dit zijn verbale hints of aanwijzingen. Bijvoorbeeld, een dansleraar die een koppel leert walsen, kan zeggen: “Armen omhoog” of “Let op je armen”.

Gebaren: De begeleider kan non-verbale signalen geven, bijvoorbeeld door met zijn arm omhoog te wijzen.

Fysieke prompts: Dit omvat aanrakingen of lichamelijke sturing. Bijvoorbeeld, de dansleraar kan zachtjes tegen de armen tikken. Als je een hond leert zitten wanneer je “Zit!” roept, kun je in het begin zachtjes op zijn achterlijf drukken terwijl je “zit” zegt. Zodra de hond zit, wordt hij snel beloond.

Op deze manier helpt prompting bij het aanmoedigen van gewenst gedrag en vergemakkelijkt het leerproces voor zowel mensen als dieren.

Wat is Kunstmatige Intelligentie eigenlijk?

Voor onze doeleinden is kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) een vakgebied waarin mensen “slimme” algoritmes hebben gecreëerd die “denken” als mensen. Deze algoritmes kunnen essays schrijven, wiskundige problemen oplossen en kunst creëren.

Recente ontwikkelingen op dit gebied hebben geleid tot AI’s die zo geavanceerd zijn dat ze overtuigende verkoopmails kunnen schrijven, nieuwsartikelen kunnen produceren en zelfs kunstwedstrijden kunnen winnen.

AI verandert momenteel veel industrieën, waaronder journalistiek, gezondheidszorg, onderwijs, de financiële wereld en zelfs defensie, juridisch werk. Het is zeer waarschijnlijk dat je het binnenkort in je werkplek of klas zult tegenkomen, als dat nog niet het geval is.

Hoewel AI buitengewoon nuttig is, heeft het menselijke instructies nodig om te weten wat het moet doen. Vaak gedragen AI’s zich als zeer slimme vijfjarigen. Ze kunnen veel dingen doen, maar hebben zorgvuldige instructies nodig om ze goed uit te voeren.

Het vermogen om AI’s op de juiste manier aan te sturen, is een zeer waardevolle vaardigheid. Dus, hoe communiceer je met ze? De AI’s die op deze website worden besproken, begrijpen Nederlands, dus meestal kunnen we gewoon beschrijven welke taken we ze willen laten uitvoeren.

Bijvoorbeeld, we kunnen een AI vragen om een opstel te schrijven over de voordelen van AI en het zou zeggen:

Lees het door ChatGPT geschreven artikel

Artificial Intelligence (AI) heeft de potentie om talloze voordelen te bieden in verschillende aspecten van ons leven. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van AI:

Ten eerste, AI kan ons helpen om complexe problemen op te lossen en sneller beslissingen te nemen. Met geavanceerde algoritmes en dataverwerking kan AI enorme hoeveelheden informatie analyseren en verbanden ontdekken die voor ons moeilijk te zien zijn. Dit stelt ons in staat om betere beslissingen te nemen op basis van gegevens en patronen, of het nu gaat om medische diagnose, financiële prognoses of het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Ten tweede, AI heeft de potentie om ons leven gemakkelijker en efficiënter te maken. Denk aan spraakgestuurde assistenten zoals Siri en Alexa, die ons in staat stellen om handsfree taken uit te voeren en informatie op te zoeken. Slimme apparaten in ons huis, zoals slimme thermostaten en verlichtingssystemen, kunnen worden aangestuurd door AI om energie te besparen en ons comfort te verhogen. Dit soort technologieën verbetert onze dagelijkse routines en verhoogt de productiviteit.

Een ander belangrijk voordeel van AI is de potentie om levens te redden en de gezondheidszorg te verbeteren. AI kan worden toegepast in medische beeldvorming om vroege detectie van ziekten mogelijk te maken en nauwkeurigere diagnoses te stellen. Het kan ook worden gebruikt om grote hoeveelheden medische gegevens te analyseren en behandelingsplannen aan te bevelen op basis van individuele patiëntkenmerken. Dit kan leiden tot betere resultaten, efficiëntere zorg en lagere kosten.

Daarnaast kan AI bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid en beveiliging. AI kan worden ingezet om frauduleuze activiteiten op te sporen, cyberaanvallen te voorkomen en onze digitale infrastructuur te beschermen. Het kan ook worden gebruikt in autonome voertuigen om verkeersongevallen te verminderen en de rijervaring te verbeteren.

Tot slot, AI kan bijdragen aan wetenschappelijke ontdekkingen en innovatie. Door het analyseren van grote datasets en het identificeren van patronen, kan AI onderzoekers helpen nieuwe inzichten te verkrijgen en oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken. Dit kan variëren van het ontdekken van nieuwe medicijnen en behandelingen tot het bevorderen van milieuvriendelijke technologieën.

Kortom, AI biedt talloze voordelen in verschillende domeinen. Het kan ons helpen bij het nemen van betere beslissingen, het verbeteren van de efficiëntie, het redden van levens, het vergroten van de veiligheid en het stimuleren van innovatie. Het is belangrijk om de potentie van AI te omarmen en ervoor te zorgen dat het op een verantwoorde en ethische manier wordt toegepast om optimaal van deze voordelen te profiteren.

Nu zelf aan de slag met deze cursus prompt Engineering! 

Waarschijnlijk heb je al een account bij ChatGPT. In april 2023 bezochten 1.5 miljoen Nederlanders de website van ChatGPT. Mocht je nog geen account hebben bezoek dan eerst eens deze link. Om deze cursus prompt engineering goed te kunnen volgen is een account (kan een gratis account zijn) noodzakelijk.

Inloggen ChatGPT

“Sign up” en “Create your account”

 

Klik op “Sign up”. Vervolgens kan je met behulp van je e-mail en een zelf gekozen wachtwoord eenvoudig een account aanmaken.

OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT) heeft naast de gratis versie ook een betaalde versie. Je betaald dan $20,- per maand en krijgt dan voorrang bij het gebruik op de niet betaalde versie. Dit maakt dat je een wat stabielere en snellere omgeving krijgt,

Heb je een account aangemaakt? Top log dan in dan gaan we je eerste prompt schrijven!

Het ChatGPT beginscherm

De wereld was door Google al gewend aan het eenvoudige invoerveld van één regeltje. Hier heeft OpenAI op ingespeeld. Het scherm van ChatGPT is extreem eenvoudig. Achter dit eenvoudige scherm gaat een heel universum schuil. Briljant. 

Voordat je prompts gaat invoeren dien je eerst te kiezen welke versie van ChatGPT je wilt gebruiken. Dit is wat ChatGPT zelf aangeeft wat het verschil is tussen deze versies

Chat GPT-3.5 of 4.0 kiezen?

GPT-3.5 en GPT-4.0 zijn beide versies van de GPT (Generative Pre-trained Transformer) -architectuur, ontwikkeld door OpenAI. Hoewel ik als GPT-3.5-model niet beschik over specifieke kennis van GPT-4.0, kan ik u uitleggen hoe nieuwe versies doorgaans worden verbeterd.

In eenvoudige bewoordingen is het verschil tussen GPT-3.5 en GPT-4.0 waarschijnlijk gerelateerd aan verbeteringen in de prestaties, capaciteit en mogelijkheden van het model. Bij elke nieuwe versie probeert OpenAI de prestaties te verbeteren door het model te trainen op grotere hoeveelheden data en het aan te passen aan specifieke taken of domeinen.

GPT-4.0 kan mogelijk een groter aantal oefenteksten hebben dan GPT-3.5, wat betekent dat het is getraind op een nog grotere verzameling teksten. Dit kan resulteren in een beter begrip van natuurlijke taal en meer nauwkeurige antwoorden op gestelde vragen. Daarnaast kunnen er verbeteringen zijn in de architectuur van het model, zoals een grotere rekenkracht of nieuwe technieken om context beter te begrijpen.

Over het algemeen proberen nieuwe versies van GPT steeds betere prestaties en mogelijkheden te bieden door te bouwen op eerdere modellen en voort te bouwen op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van natuurlijke taalverwerking.

Cursus prompt engineering

Deze cursus prompt engineering is praktisch dus nu zelf even oefenen!

Om je leven iets makkelijker te maken werken wij op deze website met “copy to clipbord” boxen. Op deze manier kan je prompts snel knippen en plakken. Teksten tussen [ Haakjes] dien je in ChatGPT te vervangen door je eigen input. Een box heeft links een blauwe streep en rechtsboven zie je een knopje met de tekst “copy”. Als je hierop klikt, is de tekst gekopieerd en kan je hem plakken in ChatGPT (of natuurlijk overal waar jij dat wilt). Door zelf te doen haal je het meeste uit deze cursus prompt engineering.

Oefening - kopieer en plak deze tekst in ChatGPT

Wat valt je op? Is de samenvatting naar jouw mening goed? Of denk je dat het beter kan? In ieder geval dit is een voorbeeld van een prompt. Je geeft ChatGPT opdracht om een tekst samen te vatten in maximaal 80 woorden.

Vat deze tekst samen in maximaal 80 woorden: Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de afgelopen jaren de juridische sector veroverd en een belangrijk hulpmiddel is daarbij ChatGPT, een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Juristen en advocaten maken steeds vaker gebruik van ChatGPT om juridische vraagstukken aan te pakken, onderzoek te doen en zelfs advies te geven aan cliënten.

ChatGPT, gebaseerd op deep learning-technieken en getraind op grote hoeveelheden tekstgegevens, is in staat om mensachtige conversaties te genereren. Het model bespaart juristen kostbare tijd en maakt het mogelijk om sneller en efficiënter te werken. Met ChatGPT kunnen juristen eenvoudigweg een vraag stellen over een specifiek juridisch probleem, waarop het model relevante juridische principes, gevallen en wetten aanbiedt.

Een belangrijke toepassing van ChatGPT is juridisch onderzoek. Voorheen moesten juristen urenlang door wetboeken en jurisprudentie ploeteren om relevante informatie te vinden. Nu kunnen ze gewoon een vraag stellen en het model biedt direct relevante juridische informatie aan. Dit bespaart tijd en stelt juristen in staat om sneller inzicht te krijgen in complexe juridische vraagstukken.

Daarnaast kan ChatGPT juridisch advies geven aan cliënten. Advocaten kunnen het model gebruiken om juridische strategieën te verkennen, risico’s te analyseren en zelfs aanbevelingen te doen. Dit is vooral handig voor kleinere advocatenkantoren of individuele advocaten die mogelijk geen uitgebreide juridische ondersteuning hebben. ChatGPT fungeert als een virtuele juridische assistent die snel en betrouwbare informatie biedt.

Hoewel ChatGPT veel voordelen biedt, zijn er ook enkele uitdagingen. Het is belangrijk om te beseffen dat ChatGPT een AI-model is en geen menselijke juridische professional. Hoewel het model contextuele antwoorden kan geven, kan het nog steeds fouten maken of onvolledige informatie verstrekken. Juristen moeten daarom voorzichtig zijn bij het interpreteren en vertrouwen op de gegenereerde antwoorden en deze altijd valideren met menselijke expertise en andere juridische bronnen.

Een ander punt van aandacht is vertrouwelijkheid en gegevensbescherming. Juridische informatie is vaak gevoelig en vertrouwelijk, en het is essentieel om ervoor te zorgen dat de privacy van cliënten wordt beschermd bij het gebruik van ChatGPT. Juristen moeten zich bewust zijn van de beveiligingsmaatregelen en ervoor zorgen dat de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen om vertrouwelijke informatie te beschermen.

Al met al biedt het gebruik van ChatGPT juristen de mogelijkheid om efficiënter te werken en sneller toegang te krijgen tot relevante juridische informatie.

Cursus cursus prompt engineering deel 1 samengevat

 

Als je tot hier bent gekomen wat je inmiddels wat een AI prompt is en ben je klaar om dieper op de materie in te gaan. Je bent in staat ChatGPT opdrachten te geven en je snapt de basis van AI.

Een AI-prompt is een instructie of vraag die aan een AI-model wordt gegeven om een gewenste respons of output te genereren. Het fungeert als de initiële input voor het model en beïnvloedt de gegenereerde tekst of actie. De kwaliteit en duidelijkheid van de prompt zijn belangrijk om de gewenste resultaten van het AI-model te verkrijgen. Het helpt de AI om context te begrijpen en gerichte en relevante antwoorden te produceren. De prompt is een essentieel onderdeel van het communiceren met en sturen van AI-modellen voor verschillende taken en toepassingen.

Bezoek ook eens onze database met onze superieure powerprompts!

Share This
/** * Adding a color picker to your form * * @link https://wpforms.com/developers/how-to-add-a-color-picker-to-your-form/ */ function wpf_dev_color_picker_field() { ?>