de meest relevante artikelen en nieuws over kunstmatige intelligentie op één plek!

 

Onderzoek: 40% meer kwaliteit met AI!

In de voetsporen van technologische innovaties, heeft generatieve AI, aangedreven door OpenAI’s taalmodel GPT-4, zich ontpopt als een krachtige assistent in de bedrijfswereld. Recent onderzoek van drie gerenommeerde Amerikaanse universiteiten werpt licht op hoe deze AI-technologie de werkprestaties naar een hoger niveau tilt.

Harvard – MIT – Wharton & BCG

De generatieve AI-scene kende een mijlpaal in november 2022 met de lancering van chatbot ChatGPT. Snel inspelend op deze vooruitgang, bundelden onderzoekers van Harvard, het Massachusetts Institute of Technology (MIT), en de Wharton School in Philadelphia begin dit jaar hun krachten om de impact van deze technologische doorbraak op de bedrijfsproductiviteit te onderzoeken, in samenwerking met de Boston Consulting Group (BCG).

In het kader van dit onderzoek werden 758 BCG-consultants gevolgd tijdens het uitvoeren van 18 dagelijkse taken voor een fictieve schoenenfabrikant. Deze taken varieerden van creatieve en analytische tot productieve en overtuigende opdrachten. Terwijl een deel van de consultants zonder AI-hulp werkte, had de andere groep de assistentie van GPT-4. De resultaten waren opmerkelijk: consultants met AI-hulp konden gemiddeld 12,2 meer taken voltooien, werkten 25% sneller en de kwaliteit van hun werk verbeterde met 40%.

Harvard-professor Fabrizio Dell’Acqua, hoofdauteur van de studie, benadrukte de indrukwekkende verbetering in de prestaties van deze hoogopgeleide consultants, wat het potentieel van AI in het bedrijfsleven onderstreept.

De studie identificeerde ook interessante trends onder de consultants. Zo kregen degenen die doorgaans lager presteerden zonder AI-hulp, de meeste boost met de hulp van generatieve AI. Bovendien werden twee groepen onderscheiden onder technologie-savvy consultants: ‘Centauren’ wisselden taak per taak tussen AI en eigen arbeid, terwijl ‘cyborgs’ een gemengde benadering hanteerden en hun taken verdeelden tussen wat ze zelf konden doen en wat ze aan de machine konden overlaten.

Echter, de studie waarschuwde ook voor een mogelijke overschatting van AI-capaciteiten, aangezien sommige taken die op het eerste gezicht even uitdagend leken, zoals het schrijven van een sonnet en een gedicht van precies 50 woorden, uiteenlopende resultaten opleverden met AI.

In een ander rapport belicht het World Economic Forum hoe AI niet alleen bestaande jobs transformeert, maar ook nieuwe beroepsmogelijkheden creëert. Deze nieuwe rollen omvatten trainers, explainers en sustainers, die respectievelijk AI ontwikkelen, toegankelijk maken voor het publiek en ervoor zorgen dat AI-systemen optimaal worden gebruikt.

Deze studies onderstrepen de gelaagde impact van AI op de arbeidsmarkt en de bedrijfssector, en benadrukken het belang van een evenwichtige benadering om het beste uit deze ontluikende technologie te halen.

Download het paper

Share This

Share This

Share this post with your friends!

/** * Adding a color picker to your form * * @link https://wpforms.com/developers/how-to-add-a-color-picker-to-your-form/ */ function wpf_dev_color_picker_field() { ?>