De revolutie genaamd “kunstmatige intelligentie”

Few shot prompting

Few Shot Prompting: Een Efficiënte Methode voor Adaptieve Probleemoplossing

Few shot prompting, een veelbelovende techniek!

In deze tekst zul je ontdekken hoe je met behulp van enkele voorbeelden AI-modellen kunt trainen om complexe taken uit te voeren. Few shot prompting is een slimme benadering die de traditionele methoden van uitgebreide training met grote datasets overtreft. Met deze techniek kun je AI-systemen snel nieuwe taken laten leren en aanpassen met minimale gegevens. Laten we duiken in de fascinerende wereld van few shot prompting en ontdekken hoe het de weg opent naar een nog efficiëntere manier van het werken met AI-Systemen zoals ChatGPT
two shot prompting

Wat is Few Shot Prompting?

Few-shot prompting is een term uit machine learning en kunstmatige intelligentie (AI). Het verwijst naar het geven van een paar voorbeelden (vandaar “few-shot”) aan een AI om het te leren wat het moet doen. Hier zijn een paar eenvoudige voorbeelden:

Vertalen

Stel, we willen dat een AI Engelse zinnen naar het Nederlands vertaalt. We kunnen dan een paar voorbeeldzinnen geven, zoals:

  • “Hello” -> “Hallo”
  • “Goodbye” -> “Tot ziens”

Daarna kunnen we de AI een nieuwe zin geven om te vertalen, zoals “Good morning”. Omdat de AI de eerdere voorbeelden heeft gezien, kan hij begrijpen dat hij de zin naar het Nederlands moet vertalen.

Beoordelen van beoordelingen

Stel dat we willen dat een AI filmbeoordelingen analyseert en zegt of ze positief of negatief zijn. We kunnen het de volgende voorbeelden geven:

  • “I loved this movie, it was fantastic!” -> Positief
  • “This was the worst film I’ve ever seen.” -> Negatief

Daarna kunnen we de AI een nieuwe beoordeling geven, zoals “The acting was terrible, I didn’t enjoy it at all.” De AI zou dit, gebaseerd op de voorgaande voorbeelden, kunnen classificeren als een negatieve beoordeling.

Deze voorbeelden zijn natuurlijk versimpeld. In de praktijk zou je veel meer voorbeelden geven om de AI een beter begrip te geven. Maar dit geeft je een idee van wat few-shot prompting is en hoe het werkt. 

 

Oefening - voer deze Few Shot Prompt actie zelf eens uit in ChatGPT

Trots gelegen in het hart van Amsterdam, is het Vondelpark een groene oase die zowel inwoners als bezoekers betovert met zijn natuurlijke schoonheid. Dit park, dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt, is niet alleen een plek van rust en ontspanning, maar ook een thuis voor een verscheidenheid aan inheemse diersoorten.

Wandelend over de schilderachtige paden, krijgen bezoekers de kans om enkele van de meest geliefde inheemse dieren van Nederland te observeren. De majestueuze reiger, statig en onverstoorbaar, is een frequente verschijning bij de vele vijvers van het park. Scherpe ogen kunnen ook de ijsvogel [vogel] spotten, een prachtige vogel bekend om zijn heldere, blauwe veren.

In de schaduw van de talrijke bomen vind je eekhoorns [knaagdier] , met hun pluimstaarten in de lucht, terwijl ze op zoek gaan naar voedsel. Mollen [zoogdier], hoewel minder zichtbaar, zijn ook aanwezig, hun hopen aarde zijn stille getuigen van hun ondergrondse activiteiten.

Een bezoek aan het Vondelpark zou niet compleet zijn zonder het vrolijke gekwetter van de huismus en het hoge, heldere geluid van de winterkoning. Beide vogels zijn alomtegenwoordig in het park en voegen muziek toe aan de serene omgeving.

Als de avond valt, komen vleermuizen [zoogdier] tot leven, zwenkend en duikend in de schemering op zoek naar insecten. En, als je geluk hebt, kan je ook de vos tegenkomen, een schuwe nachtbewoner die zich meestal verborgen houdt.

Het Vondelpark, met zijn harmonieuze mix van natuur en stadsleven, is ongetwijfeld een waardevol toevluchtsoord voor deze inheemse dieren en een must-see voor natuurliefhebbers die Amsterdam bezoeken.

Zoals je ziet staan een aantal inheemse diersoorten tussen haakjes. De output van ChatGPT is dat het programma een keurig lijstje met beschrijving opmaakt met alle dieren, ook de dieren zonder haakjes. Middels Few Shot Prompting kan je AI systemen dus patronen leren herkennen. Het is ook heel handig om lange teksten te analyseren op bepaalde elementen. Dit kan je helpen bij analyses voor je werk studie of bedrijf. Let wel dit is een eenvoudige doch duidelijke weergave.

Share This
/** * Adding a color picker to your form * * @link https://wpforms.com/developers/how-to-add-a-color-picker-to-your-form/ */ function wpf_dev_color_picker_field() { ?>