de meest relevante artikelen en nieuws over kunstmatige intelligentie op één plek!

 

AI Spyware is jouw baan aan het leren

Spionagesoftware van je werkgeven zou AI kunnen trainen om jou te vervangen

Werk je met je handen? Dan hoef je voor nu nergens bang van te zijn. Heb je (deels) een kantoorbaan, lees dan dit artikel!

In een wereld waar technologische vooruitgang aan de orde van de dag is, beginnen bedrijven de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) te omarmen om de efficiëntie te verhogen. Maar deze vooruitgang komt met een prijs. Stel je voor, een jonge en enthousiaste nieuwe medewerker wordt aangenomen en de ervaren oudere werknemer leert hem de kneepjes van het vak, alleen om later te ontdekken dat hij wordt vervangen zodra de nieuwe medewerker zich heeft aangepast. Dit scenario, dat al heel lang onder mensen voorkomt, begint nu ook te ontstaan tussen mensen en AI.

Automatiseringsangst

De angst voor automatisering is niet nieuw. Al jaren waarschuwen koppen dat AI niet alleen een bedreiging vormt voor banen op het gebied van productie, maar ook voor een groot aantal kantoorbanen. AI-tools worden steeds bekwaam in het automatiseren van taken en soms hele banen, vooral als die banen repetitief zijn en afhankelijk van gegevensverwerking. Dit raakt iedereen; van bank- en verzekeringsmedewerkers tot paralegals en meer.

Er is een groeiende zorg onder experts zoals Carl Frey, een econoom aan de Universiteit van Oxford, die in 2013 medeauteur was van een studie waarin werd beweerd dat AI in de komende decennia bijna 50 procent van de banen in de VS zou kunnen bedreigen. Hoewel de nieuwe AI-tools zoals ChatGPT misschien niet zo snel banen zullen automatiseren vanwege hun behoefte aan menselijke betrokkenheid en soms onbetrouwbaarheid, blijven veel van de onderliggende factoren die in dat paper werden geschetst vandaag de dag relevant.

Integratie van AI in ons dagelijks werk

Een belangrijke zorg is hoe AI wordt geïntegreerd in het dagelijkse werk en hoe het wordt getraind. Bedrijfsspionagesoftware en intensieve monitoring-apps stellen bazen in staat om nauwlettend in de gaten te houden wat hun medewerkers doen. Ze verzamelen een schat aan gegevens die op interessante manieren kunnen worden gebruikt. Door medewerkers te monitoren en hen te laten interageren met AI die van hen kan leren, kunnen bedrijven nieuwe AI-programma’s ontwikkelen die hen daadwerkelijk kunnen vervangen.

Als je baas precies kan achterhalen hoe je je werk doet en een AI-programma leert van de gegevens die je produceert, dan kan je baas op een dag misschien gewoon het programma het werk laten doen. Dit is niet alleen een theoretische angst; de realiteit van hoe mensen interageren met AI-tools tijdens de werkdag kan deze programma’s helpen trainen om werknemers te vervangen.

AI Tools kunnen onbewust hun vervangers trainen

David Autor, een professor in de economie aan het MIT, benadrukt ook hoe werknemers door hun interactie met AI-tools onbewust hun eigen vervangers kunnen trainen. Hoewel niet alle banen volledig zullen worden geautomatiseerd, zullen veel werknemers merken dat hun rollen worden veranderd door AI, terwijl anderen zeker overbodig worden gemaakt door de vooruitgang in AI. Dit roept vragen op over wat er gebeurt met die werknemers nadat ze geen goedbetaalde baan meer kunnen vinden met de opleiding en vaardigheden die ze hebben.

De uitdaging is dus niet alleen hoe we ons kunnen aanpassen aan deze technologische veranderingen, maar ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat werknemers niet door de mazen van het net vallen. De oplossing zou kunnen liggen in het bieden van sociale vangnetprogramma’s voor degenen die worden getroffen en het creëren van effectieve omscholingsprogramma’s. Technologie kan hier ironisch genoeg ook een helpende hand bieden, door mensen te helpen omscholen met behulp van nuttige nieuwe digitale tools.

De vooruitgang in AI kan niet worden gestopt en de gevolgen ervan zijn onvermijdelijk. Het is aan de samenleving om manieren te vinden om de overgang voor iedereen zo soepel mogelijk te maken.

Share This

Share This

Share this post with your friends!

/** * Adding a color picker to your form * * @link https://wpforms.com/developers/how-to-add-a-color-picker-to-your-form/ */ function wpf_dev_color_picker_field() { ?>