de meest relevante artikelen en nieuws over kunstmatige intelligentie op één plek!

 

AI Kunst tips and trics

Leer kunstprompts schrijven!

Heb je ooit het gevoel gehad dat het maken van AI-kunstopdrachten geheimen en magie vereist? Hoe slagen al deze creatieve professionals erin verbluffende, verbluffende visuals te creëren in tools zoals Midjourney en DALL-E, terwijl al jouw opdrachten tekortschieten?

De realiteit is dat het maken van coole AI-kunstopdrachten niet zo ingewikkeld is als het misschien lijkt. Met de juiste kennis kun je eenvoudige trefwoorden en formules gebruiken om hoogwaardige AI-kunst te genereren.

In dit artikel zullen we uitleggen hoe je effectieve AI-kunstopdrachten van begin tot eind kunt schrijven. We zullen ook voorbeelden en sjablonen aanbieden die je kunt gebruiken om je eigen AI-kunstprojecten een vliegende start te geven.

Hoe werken AI-kunstgeneratoren?

Voordat we ingaan op de tips voor AI-kunstopdrachten, is het belangrijk om te begrijpen hoe AI-kunstgeneratoren werken. Allereerst zijn generatieve AI-toepassingen robots, geen mensen. Dat lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze generatoren de wereld niet begrijpen zoals jij dat doet.

AI-kunstgeneratoren weten niet hoe een uil er in het wild uitziet. Ze weten niet hoe een zonsondergang er fysiek uitziet. Ze kunnen alleen details begrijpen over kenmerken, patronen en relaties binnen de gegevenssets waarop ze zijn getraind.

Een opdracht geven voor een “mooi gezicht” is niet erg nuttig. Het is effectiever om te vragen naar specifieke kenmerken zoals symmetrie, volle lippen en groene ogen. Zelfs als de robot schoonheid niet begrijpt, kan hij de door jou beschreven kenmerken als mooi herkennen en iets relatief nauwkeurigs genereren.

Om de beste resultaten te behalen met je AI-kunstgenerator-opdracht, moet je duidelijke en gedetailleerde instructies geven. Een effectieve AI-kunstopdracht moet specifieke beschrijvingen, vormen, kleuren, texturen, patronen en artistieke stijlen bevatten. Dit stelt de neurale netwerken die door de generator worden gebruikt in staat om de best mogelijke visuals te creëren.

Hoe schrijf je een AI Kunstprompt?

Nu je weet hoe AI-kunstgeneratoren werken, is het tijd om je opdrachten te gaan schrijven. Hier zijn een paar tips en trucs die je kunt gebruiken bij het schrijven van goede AI-kunstopdrachten.

1.Beschrijf de inhoud van je afbeelding

Bij het schrijven van een AI-kunstopdracht wil je zo gedetailleerd mogelijk zijn over de inhoud van je afbeelding. Is het een tekening, schets of 3D-rendering? Moet het eruitzien als een foto, of is het meer geïllustreerd?


Probeer je opdracht als volgt te beginnen:

 • Een foto van…
 • Een 3D-rendering van…
 • Een schets van…
 • Een illustratie van…

2.Beschrijf het onderwerp

Alle AI-kunstopdrachten moeten een beschrijving bevatten van het onderwerp dat je wilt creëren. Dit kan van alles zijn, van een persoon, dier of voorwerp tot een abstract concept of emotie. Wees zo specifiek mogelijk in je beschrijvingen, zodat de AI-generator weet waar hij naar moet zoeken in zijn gegevenssets.
Bijvoorbeeld:

 • Een illustratie van een robot…
 • Een foto van een president…
 • Een 3D-rendering van een stoel…

Hier is een AI-kunstopdracht voor Midjourney: “Een illustratie van een robot.”

robot 1

3.Voeg relevante details toe

Voeg vervolgens details toe aan je opdracht door relevante informatie over de elementen van je afbeelding op te nemen. Dit kan van alles zijn, van kleuren, kleurenpaletten, vormen, maten en texturen.
Als je een afbeelding van een beer wilt genereren, zeg dan niet alleen “beer”. Leg uit wat voor soort beer het is (bruin en zwart, grizzly of ijsbeer), zijn omgeving (een bos of bergketen) en eventuele andere interessante details.

Bijvoorbeeld:

 • Een illustratie van een rode robot met helderblauwe ogen
 • Een foto van een president in een marineblauw pak…
 • Een 3D-rendering van een gele stoel die rond is…

Hier is een voorbeeld van een AI-kunstopdracht van Midjourney: “Een illustratie van een rode robot met helderblauwe ogen.”

robot 2

5. Beschrijf de vorm en stijl

Je wilt ook details geven over de vorm en stijl van je AI-kunst. Dit is vooral belangrijk als je op zoek bent naar een speciaal visueel effect. Je kunt bijvoorbeeld trefwoorden zoals “abstract”, “minimalistisch” of “surrealistisch” gebruiken om een bepaalde artistieke sfeer over te brengen.
Probeer dit eens:

 • Een illustratie van een rode robot met helderblauwe ogen in de stijl van abstract expressionisme…
 • Een foto van een president in een marineblauw pak met een minimalistische uitstraling…
 • Een 3D-rendering van een gele stoel die rond is en geïnspireerd is op het kubisme…

Je kunt hier ook de naam van een specifieke kunstenaar gebruiken om hun stijl na te bootsen. Bijvoorbeeld, zeg “Zoals Salvador Dali.” Of vermeld een specifiek kunstwerk van een kunstenaar, zoals “Zoals Andy Warhol’s Shot Marilyns schilderij.”

Hier is het resultaat van Midjourney voor “Een illustratie van een rode robot met helderblauwe ogen in de stijl van abstract expressionisme.”

robot 3

6. Definieer de compositie

Tot slot kun je trefwoorden gebruiken om de compositie van je afbeelding te definiëren. Dit omvat zaken als resolutie, lichtstijl, beeldverhouding en cameraweergave.

Bijvoorbeeld:

 • Een illustratie van een rode robot met helderblauwe ogen in de stijl van abstract expressionisme met volumetrische verlichting.
 • Een foto van een president in een marineblauw pak met een minimalistische uitstraling, genomen vanuit een luchtperspectief.
 • Een 3D-rendering van een gele stoel die rond is en geïnspireerd is op het kubisme, met een resolutie van 4096 x 2160.

Hier is het resultaat van Midjourney voor: “Een illustratie van een rode robot met helderblauwe ogen in de stijl van abstract expressionisme met volumetrische verlichting.”

Met deze voorbeelden kun je zien hoe elke afbeelding verandert naarmate de opdracht evolueert.

robot 4

7. Aanvullende tips voor AI-kunstopdrachten om te overwegen

Hier zijn nog een paar aanvullende tips om in gedachten te houden bij het genereren van AI-kunst op basis van opdrachten:

 • Gebruik trefwoorden die de AI-generator kan begrijpen. Gebruik geen overdreven ingewikkelde of ongebruikelijke woorden, omdat de neurale netwerken van de AI ze niet kunnen herkennen.
 • Houd je opdrachten kort en bondig. Hoewel het aanbevolen is om ten minste 3 tot 7 woorden in een AI-kunstopdracht te hebben, overweldig het systeem niet door te veel details te geven.
 • Bijvoeglijke naamwoorden zijn je beste vriend! Gebruik meerdere bijvoeglijke naamwoorden om je onderwerp, stijl en compositie te beschrijven.
 • Vermijd tegenstrijdige termen die tegenovergestelde betekenissen hebben. Het gebruik van zowel “realistisch” als “abstract” om de stijl van je AI-kunst te beschrijven, zal de generator waarschijnlijk in verwarring brengen.
 • Gebruik andere AI-schrijftools, zoals ChatGPT, als AI-kunstopdrachtgenerators. Waarom zou je de robots het werk niet laten doen?
 • Onderzoek de specifieke tool die je gebruikt om erachter te komen welke trefwoorden hij kan herkennen. Tools zoals Midjourney, DALL-E en Bing Image Creator werken allemaal een beetje anders. We zullen later in dit artikel ingaan op hun kenmerken.

Grappige kunst prompts om mee te spelen!

Enkele eenvoudige AI kunstprompts. Deze prompts zijn slecht ter inspiratie en relatief eenvoudig. Je kan rekening houdend met de 6 eerdere tips gedetailleerde AI kunstprompts bouwen die echt heel aardige resultaten kunnen geven.

Een 3D-weergave van een boom met heldergele bladeren en een abstracte stijl.

Een illustratie van een berg in de stijl van het impressionisme met een brede beeldverhouding.

Een foto van een steampunk buitenaards wezen genomen vanuit een laag camerastandpunt.

Een schets van een wasbeer in felle kleuren en minimalistische compositie.

Een 3D-weergave van een ruimteschip in de stijl van het kubisme met hoge resolutie.

Een oude vrouw die haar kleren wast in de winter in de stijl van de Renaissance met een smalle beeldverhouding.

Een 3D-weergave van een ster met pastelkleuren en een speelse uitstraling.

Een afbeelding van een vlinder die op een motor rijdt in de vaporware-stijl met een breedhoekweergave.

Een foto van drie vrienden die muziek spelen op straat in de stijl van Pop Art met een gemiddelde beeldverhouding.

Een groep mopshonden op een rave in de stijl van de Renaissance.

Een schets van een mysterieus kasteel in de stijl van de gotische kunst met een luchtfoto.

Een 3D-weergave van een kantoortafel met een futuristische uitstraling en bokeh.

Kubistisch schilderij van een tegenlicht treinstation met felle kleuren en realistische texturen.

Een illustratie van een vrouw die op een bed ligt in een dynamische houding en droomt in zwart-wit.

Impressionistisch olieverfschilderij van een strand bij zonsondergang met een smalle beeldverhouding.

Een foto van een stadssilhouet in de stijl van Edward Hopper, genomen vanuit een luchtperspectief.

Een 3D-weergave van een kat die op de vensterbank zit in minimalistische stijl met hoge resolutie.

Graffiti-stijl schilderij van een stadstraat met een stedelijke uitstraling en gestructureerde oppervlakken.

Een schets van een piratenschip in zwart-wit met realistische texturen en lage resolutie.

Een krijttekening van een familiepicknick die wordt aangevallen door mieren in Central Park met een surrealistische stijl.

Een aquarelschilderij van een café met surrealistische elementen in levendige kleuren.

Een olieverfschilderij van een regenboog boven een verlaten stadje op het platteland met een klassieke stijl.

Een 3D-weergave van een ruimteschip dat opstijgt naar de ruimte met een cyberpunk-uitstraling en brede beeldverhouding.

Een futuristisch ruimtestation wordt getoond in juweeltonen, ultra fotorealistisch, en cinematografische verlichting.

Een creatieve compositie van een kikker met een kroon die op een boomstam zit in een Japanse anime-stijl.

Buiten een jaren 1960 diner in monochrome kleuren en een vintage sfeer.

Een retro-stijl robot die een futuristisch videospel speelt in neonkleuren met gemiddelde resolutie.

Een afbeelding van een donker en mysterieus kasteel met vleermuizen die eromheen vliegen in een Amerikaanse gotische stijl.

Een geanimeerde GIF van een dansende robot op 80’s muziek met een cartoonachtige uitstraling.

Een illustratie van een gezinsfoto genomen op het strand in de stijl van Ansel Adams.

Een abstract schilderij van een zonnebloem midden in een woestijn met felle kleuren en lage resolutie.

Een strandbar in een vakantieoord ’s nachts met paarse en roze tinten in een popartstijl.

Een 3D-weergave van een tuin vol bloemen in het maanlicht met een laaghoekbeeld.

Een fantasieschilderij van een kasteel boven op een rotsachtige piek met een cinematografische toon.

Een spontane foto van een vrouw die aan de rand van een klif staat en uitkijkt over de oceaan in een art-nouveaustijl.

Een 3D-weergave van een stadssilhouet ’s nachts met neonlichten en een abstracte stijl.

Een illustratie van een ruimteschip dat door de sterren vliegt in de stijl van Van Gogh met een volledige scherptediepte.

Een schets van twee katten die op een bank zitten te kijken naar televisie terwijl ze spaghetti eten.

Twee monsters die schaken in de stijl van het kubisme met felle kleuren en lage resolutie.

Een foto van een persoon die alleen door een bos loopt in de stijl van het romantisme, genomen vanuit een luchtperspectief.

Een gedetailleerd olieverfschilderij van een onweersbui boven een stadsgezicht met donkere tonen en een tegenlichtresolutie.

Een 3D-weergave van een futuristisch treinstation in de stijl van de art nouveau met volumetrische verlichting.

Een illustratie van een rivier die door een weiland kronkelt in de stijl van het impressionisme met een dikke zwarte contour.

Een foto van een persoon die op een bank zit en uitkijkt over de zonsondergang in zwart-wit.

Een minimalistisch schilderij van een stadsgezicht in felle kleuren en hoge resolutie.

Een schets van twee robots die met elkaar praten met een surrealistische uitstraling en een smalle beeldverhouding.

Een Dadaïstische collage van een post-apocalyptische wereld in neonkleuren en 4K-resolutie.

Een rococo-schilderij van een tuin met abstracte elementen en hoge resolutie.

Een foto van een oude man die in de regen loopt en oogcontact maakt met de kijker in een middellange opname.

Een aquarelschilderij van een zwerm vogels die bij zonsondergang over een rivier vliegen met realistische texturen.

Vergelijking van AI-kunsttools

Het vinden van de juiste AI-kunstgenerator voor jouw project kan lastig zijn. Laten we Midjourney, DALL-E en Bing Image Creator vergelijken om je te helpen beslissen welke het beste bij jouw behoeften past.

Midjourney

Midjourney is een AI-tool die afbeeldingen maakt op basis van woorden. Gebruikers kunnen de afmetingen, vorm, weergave en meer van de afbeelding aanpassen. Midjourney staat bekend om zijn fotorealistische afbeeldingen, evenals hyperrealistische afbeeldingen.

Midjourney werkt ook in een Discord-chatroom. Je kunt zien hoe anderen AI-kunstopdrachten maken en geïnspireerd raken door hun werk. Houd er rekening mee dat je eerste 25 afbeeldingen op Midjourney gratis zijn. Maar daarna beginnen de basisplannen bij $10 per maand.

Enkele tips voor het gebruik van Midjourney:

Woorden aan het begin van de opdracht wegen zwaarder dan woorden aan het einde. Midjourney houdt vooral van verwijzingen naar kunstenaars, dus voel je vrij om ze in je opdracht op te nemen. Enkele van de meest effectieve trefwoorden voor Midjourney zijn: Modefotografie, Pulitzer-prijswinnende fotografie, Bokeh, Volumetrische verlichting, Gouden Uur, Zacht natuurlijk licht en Filmkorrel. Vind meer hier. Hier is een voorbeeld van Midjourney voor: “Een Dadaïstische collage van een post-apocalyptische wereld in neonkleuren en volumetrische verlichting.”

DALL-E

DALL-E is een geweldige AI-kunstgenerator die is getraind op het concept van “verbeelding”. Het creëert surrealistische droomlandschappen en kan creatieve concepten even goed interpreteren als abstracte ideeën. De afbeeldingen die DALL-E produceert, hebben vaak een unieke, buitenaardse uitstraling.

In tegenstelling tot Midjourney richt DALL-E zich meer op creatieve opdrachten en minder op fotorealistische afbeeldingen. Het volgt ook woordopdrachten nauwkeurig en heeft een intuïtieve interface, wat nieuwe gebruikers een relatief lage leercurve biedt. DALL-E geeft je upfront 50 gratis credits en vervolgens 15 meer voor elke maand dat je de service gebruikt. Maar degenen die de tool voorbij hun gratis opdrachtlimiet gebruiken, moeten $15 betalen voor elke extra 115 opdrachten.

Enkele tips voor het gebruik van DALL-E:

DALL-E werkt het beste met gespecificeerde kunststijlen. Probeer stijlen zoals digitale kunst, steampunkkunst, cyberpunkkunst of vapourware-kunst. Als een trouwe promptvolger houdt DALL-E van beschrijvende opdrachten. Voeg bijvoeglijke naamwoorden toe zoals donker, licht, episch, verdrietig of vrolijk om je resultaten te verbeteren. DALL-E laat vaak de achtergrond wit als je geen kleur specificeert. Voeg trefwoorden zoals “in Parijs” of “in het bos ’s nachts” toe aan je opdracht om een achtergrond toe te voegen.

Bing Image Creator

Terwijl Midjourney zich richt op fotorealisme en DALL-E de nadruk legt op creatieve concepten, is de Bing Image Creator gespecialiseerd in levendigheid en detail.

Bing Image Creator heeft wat moeite met gezichtskenmerken, fijne details en consistentie van stijl. Maar het is gratis te gebruiken, dus je hoeft je niet slecht te voelen als je niet tevreden bent met je resultaten.

Enkele tips voor het gebruik van Bing Image Creator:

Bing Image Creator raadt aan je opdrachten op deze manier te formatteren: Bijvoeglijk naamwoord + Zelfstandig naamwoord + Werkwoord + Stijl. Het toevoegen van creatieve details zoals locaties, artistieke stijlen en cameraweergaven kan de kwaliteit van je afbeelding verbeteren. Wees creatief en heb plezier!

Veelgestelde vragen over AI Kunst en AI prompt Engineering

 1. Wat is AI Kunst?AI Kunst verwijst naar kunstwerken die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie, zoals generatieve neurale netwerken (GAN’s) en deep learning-algoritmen.
 2. Hoe werkt AI Kunst?AI Kunstwerken worden gemaakt door neurale netwerken te trainen op grote datasets van bestaande kunstwerken. Vervolgens kan de AI kunst genereren op basis van opdrachten of willekeurige input.
 3. Wat zijn AI Kunst Prompts?AI Kunst Prompts zijn instructies of opdrachten die aan een AI Kunstgenerator worden gegeven om specifieke kunstwerken te genereren. Ze bevatten meestal details over het gewenste onderwerp, de stijl, kleuren en andere kenmerken.
 4. Welke AI Kunstgeneratoren zijn populair?Enkele populaire AI Kunstgeneratoren zijn DALL-E, Midjourney, Deep Dream Generator en Artbreeder.
 5. Hoe schrijf ik effectieve AI Kunst Prompts?Effectieve AI Kunst Prompts moeten specifiek, gedetailleerd en duidelijk zijn. Ze moeten informatie bevatten over het gewenste onderwerp, stijl, kleuren en andere artistieke elementen.
 6. Welke trefwoorden zijn effectief in AI Kunst Prompts?Effectieve trefwoorden voor AI Kunst Prompts kunnen afhankelijk zijn van de gebruikte AI-generator, maar enkele algemene trefwoorden zijn “abstract,” “impressionistisch,” “fotorealisme,” “surrealistisch,” en “kleurrijk.”
 7. Hoe beïnvloedt de volgorde van woorden in een AI Kunst Prompt het resultaat?De volgorde van woorden in een AI Kunst Prompt kan van invloed zijn op het resultaat. Meestal wegen woorden aan het begin van de prompt zwaarder dan woorden aan het einde.
 8. Kan ik specifieke kunstenaars of kunststijlen vermelden in mijn AI Kunst Prompt?Ja, het vermelden van specifieke kunstenaars of kunststijlen in je AI Kunst Prompt kan de AI-generator helpen om een passend kunstwerk te genereren.
 9. Zijn er gratis AI Kunstgeneratoren beschikbaar?Ja, sommige AI Kunstgeneratoren bieden gratis gebruik, maar ze hebben vaak beperkingen op het aantal afbeeldingen of functies.
 10. Hoeveel kost het om AI Kunstgeneratoren te gebruiken?De kosten van het gebruik van AI Kunstgeneratoren variëren. Sommige zijn gratis, terwijl andere maandelijkse abonnementen of kosten per gegenereerde afbeelding hebben.
 11. Kan ik auteursrechten claimen op AI Kunstwerken die door een AI-generator zijn gemaakt?Het auteursrecht op AI Kunstwerken is een complex juridisch vraagstuk. In veel gevallen wordt de maker van de AI-generator beschouwd als de auteur, maar de wetten variëren per rechtsgebied.
 12. Hoe kan ik AI Kunst gebruiken in mijn projecten?AI Kunst kan worden gebruikt in verschillende projecten, waaronder illustraties, grafisch ontwerp, marketingmateriaal, en zelfs als kunst voor decoratie.
 13. Zijn er ethische overwegingen bij het gebruik van AI Kunstgeneratoren?Ja, er zijn ethische overwegingen met betrekking tot het gebruik van AI Kunstgeneratoren, zoals auteursrechten, culturele toe-eigening en de verantwoordelijke toepassing van AI.
 14. Welke AI Kunstgeneratoren zijn het meest geschikt voor beginners?AI Kunstgeneratoren zoals DALL-E en Deep Dream Generator hebben intuïtieve interfaces en zijn geschikt voor beginners.
 15. Kan ik AI Kunstwerken aanpassen nadat ze zijn gegenereerd?Ja, je kunt AI Kunstwerken aanpassen en verfijnen nadat ze zijn gegenereerd om aan je specifieke behoeften te voldoen. Dit wordt vaak gedaan in grafische bewerkingssoftware.
Share This

Share This

Share this post with your friends!

/** * Adding a color picker to your form * * @link https://wpforms.com/developers/how-to-add-a-color-picker-to-your-form/ */ function wpf_dev_color_picker_field() { ?>